SLOVENSKÁ El Colibrí

Slovenská káva El Colibrí je teraz ešte aromatickejšia, ovocnejšia a navyše v recyklovateľnom obale v slovenských národných farbách.

Prvá slovenská plantáž El Colibrí sa nachádza na náhornej plošine v blízkosti mesta Popayán v oblasti Cauca v Kolumbii. Je vysadená piatimi tisícmi ovocných krov druhu Coffea arabica, odrody Caturra. Šálka kávy je chuťovo čistá, dobre vyvážená, so stredným telom. Chuť charakterizujú citrusy s karamelovými tónmi.
Samotná plantáž je súčasťou Hacienda Supracafé (1800 m n.m.). Je situovaná v miernom údolí, ktoré svojím okrúhlym tvarom pripomína amfiteáter. V dolnej časti plnej stromov vyviera prameň vody. Názov plantáže pochádza zo španielskeho pomenovania kolibríka – el colibrí, ktorý sa v tejto lokalite hojne vyskytuje.

Podľa údajov Medzinárodnej kávovej organizácie (International Coffee Organization) aktualizovaných v januári 2022 sa umiestnila Kolumbia na 3. pozícií v celosvetovej produkcii kávy.

Mokrá metóda (washed)
Z kávových zŕn sa po zbere odstráni šupka a časť dužiny. Zrná sú následne umiestnené do veľkých nádob s vodou pre potrebnú fermentáciu. Potom sa káva premyje, čím sa dužina úplne odstráni. Zrná sa nasypú do vodných kanálov s vodou, kde sa rozdelia na základe hustoty na kvalitnejšie (klesnú na dno) a menej kvalitné (plávajú na hladine). Nakoniec sa káva nechá vyschnúť na slnku alebo v sušičkách. Táto metóda je finančne náročná, nakoľko má vysoké nároky na zásobovanie pitnou vodou, ako i zabezpečenie strojov na odstraňovanie dužiny, nádob na fermentáciu, či vybudovanie vodných kanálov.

Zloženie: 100 % arabika

11,90 €