Slovenská káva El
Colibrí je teraz ešte aromatickejšia, ovocnejšia a navyše v
recyklovateľnom obale v slovenských národných farbách.
Prvá slovenská plantáž El Colibrí
sa nachádza na náhornej plošine v blízkosti mesta Popayán v oblasti
Cauca v Kolumbii. Je vysadená piatimi tisícmi ovocných krov druhu Coffea arabica,
odrody Caturra. Šálka kávy je chuťovo čistá, dobre vyvážená, so
stredným telom. Chuť charakterizujú citrusy s karamelovými tónmi.
Samotná
plantáž je súčasťou Hacienda Supracafé (1800 m n.m.). Je situovaná v
miernom údolí, ktoré svojím okrúhlym tvarom pripomína amfiteáter. V
dolnej časti plnej stromov vyviera prameň vody. Názov plantáže pochádza
zo španielskeho pomenovania kolibríka – el colibrí, ktorý sa v tejto lokalite hojne vyskytuje.
Podľa údajov Medzinárodnej kávovej organizácie
(International Coffee Organization) aktualizovaných v januári 2022
sa umiestnila Kolumbia na 3. pozícií v celosvetovej produkcii kávy.
Mokrá metóda (washed)
Z kávových zŕn sa po
zbere odstráni šupka a časť dužiny. Zrná sú následne umiestnené do
veľkých nádob s vodou pre potrebnú fermentáciu. Potom sa káva premyje,
čím sa dužina úplne odstráni. Zrná sa nasypú do vodných kanálov s vodou,
kde sa rozdelia na základe hustoty na kvalitnejšie (klesnú na dno) a
menej kvalitné (plávajú na hladine). Nakoniec sa káva nechá vyschnúť na
slnku alebo v sušičkách. Táto metóda je finančne náročná, nakoľko má
vysoké nároky na zásobovanie pitnou vodou, ako i zabezpečenie strojov na
odstraňovanie dužiny, nádob na fermentáciu, či vybudovanie vodných
kanálov.
Zloženie: 100 % arabika