Je výnimočná zastúpením
všetkých základných druhov spracovania kávy (natural, honey, washed).
Káva v tejto zmesi bola dopestovaná v Brazílii, v Etiópii a na
Kostarike. Upražená s príjemnou strednou aciditou, v chuti cítiť
oriešky, citrus, čokoládu a tabak. Určená pre prípravu espressa na
profesionálnych i domácich kávovaroch.
Suchá metóda (natural)
Pri suchej alebo naturálnej metóde
sa kávové čerešne rýchlo prepláchnu alebo namočia do vody, aby sa plody
očistili. Čerešne sa prenesú na terasy alebo vyvýšené postele. Tu sa za
pravidelného prevracania sušia na slnku niekoľko dní až 2 týždne. V
tomto období zohráva veľkú úlohu počasie a celková vlhkosť. Počas nocí
alebo dažďa sa káva prekrýva plastovými plachtami. Po zosušení sa ovocná
dužina scvrkne, zhnedne a napokon sa strojovo odstráni. Metóda je
finančne lacnejšia v porovnaní s mokrým spracovaním, nakoľko v nej nie
sú vysoké nároky na techniku a na zásobovanie pitnou vodou. Navyše sa
pri nej vytvorí jedinečný chuťový profil kávy v sladkých ovocných tónoch
s plným telom.
Polomokrá metóda (honey)
Pri polomokrej
alebo inak honey metóde sa z kávových čerešní strojom odstráni šupka a
zrná sa spolu s časťou ovocnej dužiny sušia na slnku. Rovnako, ako pri
suchej metóde, je dôležité počasie a vlhkosť vzduchu, aby sa zrná
dostatočne vysušili a nezačali fermentovať.
Mokrá metóda (washed)
Z kávových zŕn sa po zbere odstráni
šupka a časť dužiny. Zrná sú následne umiestnené do veľkých nádob s
vodou pre potrebnú fermentáciu. Potom sa káva premyje, čím sa dužina
úplne odstráni. Zrná sa nasypú do vodných kanálov s vodou, kde sa
rozdelia na základe hustoty na kvalitnejšie (klesnú na dno) a menej
kvalitné (plávajú na hladine). Nakoniec sa káva nechá vyschnúť na slnku
alebo v sušičkách. Táto metóda je finančne náročná, nakoľko má vysoké
nároky na zásobovanie pitnou vodou, ako i zabezpečenie strojov na
odstraňovanie dužiny, nádob na fermentáciu, či vybudovanie vodných
kanálov.
Zloženie: zmes 100 % arabiky
Balenie: zrnková káva, 1000 g